Ce trebuie să reții când cauți un consultant în afaceri



Fie că îți dorești să înființezi o firmă, să accesezi fonduri europene sau să îți propulsezi business-ul deja existent, ai nevoie de un consultant în afaceri care să te ajute să dezvolți strategia potrivită pentru nevoile afacerii tale. Tu cunoști cel mai bine identitatea companiei tale, însă un consultant poate să te ajute să obții profit maxim folosind resurse limitate, păstrând în același timp o reprezentare armonioasă a firmei tale.

Ca orice bun antreprenor, știi deja că este esențial pentru succesul afacerii tale să formezi, dar mai ales, să menții relația cu clienții, lucru care poate fi obținut doar prin oferirea unor produse/servicii oferite la nivelul solicitat de calitate. Așadar, un bun consultant în afaceri ar trebui să îndeplinească următoarele roluri:

1.    Ajută la definirea obiectivului companiei tale 

Fără să setezi un scop clar definit, realist și tangibil, afacerea ta riscă să nu aibă rezultate optime. Pentru a obține aceste rezultate, trebuie luați în considerare factorii existenți atât cât și datele disponibile, acestea din urmă fiind analizate pentru o bună înțelegere a problemei. Un bun consultant știe ce întrebări să pună și cum să obțină aceste informații pentru a ajuta la dezvoltarea firmei tale.

După această analiză, acesta vine cu soluții pentru a obține rezultate excelente și te ajută să îți setezi un țel, iar mai apoi, creează o strategie potrivită pentru a îl atinge. Mai mult decât atât, un consultant știe să administreze schimbările produse în companie și vine cu soluții inovative și logice pentru a le aborda.



2.    Creează un model de transformare a afacerii tale

În urma analizei factorilor care influențează direcția de dezvoltare a afacerii tale, crearea unui model de transformare este esențial pentru a avea cât mai mult control asupra acesteia. Acest model trebuie să ia în considerare scopul companiei tale și să ajute la obținerea sa.

De cele mai multe ori, firmele de consultanță în afaceri oferă concomitent și consultanță în management pentru optimizarea performanțelor organizaționale. În funcție de mediul de afaceri, direcția de dezvoltare a firmei trebuie definită pentru a face față provocărilor specifice.



3.    Crește valoarea companiei 

Un model bun de transformare poate restructura sau reorienta afacerea ta astfel încât valoarea companiei să crească și profitul să fie maximizat. Resursele financiare sunt un factor extrem de important pentru un bun consultant, scopul lui fiind ca afacerea ta să obțină profit maxim, chiar și cu resurse limitate.

Totuși, valoarea unei companii nu constă doar în profit, așa încât un bun consultant te poate ajuta să atragi resursele umane calificate care duc la dezvoltarea de lungă durată a companiei tale.


Mereu vor exista riscuri, iar acestea pot fi minimizate cu ajutorul unui consultant de afaceri. Fiind specialiști în domeniu, poți alege un expert care să se potrivească în funcție de specificul firmei tale.
Dar mai mult decât atât, acesta este deja familiarizat cu tendințele economice și are experiență în a impune cele mai bune practici pentru a crește o afacere, așa încât poți folosi modelul sugerat de acesta, iar tu te poți concentra pe celelalte aspecte ce țin de evoluția companiei tale.

Ai nevoie de o firmă de consultanță în afaceri, cu experiență? Apelează la ODAS Global Consulting din Cluj-Napoca și nu vei regreta!

Comments