Despre fonduri europene si accesarea fondurilor europene



Pentru statele membre ale Uniunii Europene, accesarea de fonduri este o oportunitate pentru a diminua diferențele dintre acestea, diferențe care pot fi de natură economică și socială.

Modalitatea la îndemâna oricui de familiarizare cu întreg procesul de accesare al fondurilor, este aceea de a apela la o firmă de consultanță specializată în accesare de fonduri, motiv pentru care este necesar să-ți faci o imagine de ansamblu asupra a ceea ce presupune acest proces.

În cele ce urmează vă prezentăm un scurt ghid care vine în ajutorul celor ce doresc accesarea de fonduri europene, însă au nevoie de mai multe informații.

Primul pas de întreprins în vederea accesării fondurilor europene este reprezentat prin identificarea investiției. Acest pas necesită mai multe etape. Este important de știut că în majoritatea cazurilor, beneficiarul trebuie să realizeze investiția inițială din propriile fonduri. Abia după ce s-a realizat investiția ințială, fondurile vor fi puse la dispoziția beneficiarului.

În primul rând, este necesară realizarea unui business plan, sau un pe înțelesul tuturor, un plan de afaceri, urmat de conturarea unei strategii de investiții pe termen lung. Pentru facilitarea întregului proces, firma de consultanță aleasă îți va identifica sursele de finanțare optime, iar reprezintă asistența oferită pe parcursul întregului proces, reprezintă un avantaj demn de luat în seamă.

Următoarea etapă este încadrarea proiectului într-un anumit program european de finanțare, încadrare care se face pe baza criteriilor de eligibilitate. Se stabileste ulterior valoarea totală a proiectului, pentru identificarea sumei care se poate obține din fonduri europene. Pentru implementarea proiectului, contribuția proprie a beneficiarului trebuie sa fie de minim 30% din valoarea întregului proiect. Un alt pas care trebuie întreprins în această etapă este contactarea băncilor pentru acordarea creditului, dacă se alege ca o parte din finanțare să provină dintr-un credit bancar.

Următorul pas este pregătirea dosarului,fapt ce presupune realizarea propriu-zisă a proiectului, scrierea lui, verificarea respectării criteriilor de eligibilitate, fixarea obiectivelor proiectului și elaborarea documentației necesare pentru dosarul de finanțare.

Depunerea proiectului este cel de-al treilea pas care trebuie parcurs în procesul de accesare fonduri europene. În cadrul acestui pas se depune dosarul proiectului la Autoritatea care are în subordine programul operațional care se dorește a fi accesat. După depunerea dosarului, se va face evaluarea acestuia din punct de vedere economico-financiar, iar dacă va fi acceptat, se va semna contractul de finanțare.

Ultimul pas constă în implementarea efectivă a proiectului. Acest pas presupune derularea efectivă a
proiectului în perioada care a fost stabilită și notată în proiect, depunerea cererii de rambursare și accesare fonduri europene. Aceste fonduri pot fi obținute în maxim 80 de zile de la momentul
depunerii cererii de rambursare.

Accesarea de fonduri europene poate fi extrem de benefică pentru toți antreprenorii care doresc să-și dezvolte afacerea, iar dacă firma de consultanță aleasă este una cu experiență în accesarea fondurilor europene, cu siguranță că rezultatele vor fi pozitive și pe măsura așteptărilor.

Una dintre cele mai importantă firme de consultanță în domeniul afacerilor și al fondurilor europene din România, este ODAS Global Consulting SRL din Cluj-Napoca. Cu o experiență îndelungată în domeniile menționate mai sus, ODAS poate fi opțiunea nr. 1 dacă dorești să-ți dezvolți afacerea.

Comments